2012. július 31., kedd

A fruktóz

A fruktóz más néven gyümölcscukor, természetes előfordulása a méz és gyümölcsök, de megtalálható különböző zöldségekben is.
Szacharóz komponense, nádcukor elbontásával állítják elő, költségmegtakarítás céljából sok esetben nevével ellentétben kukoricából.
A szervezetben enzimes hatás során szőlőcukorrá alakul át, mely nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet, mintha szőlőcukrot fogyasztanánk. Rendkívül édes, édesebb a répacukornál is, így 30-40%-kal kevesebb is elég belőle. Kalóriatartalma azonban közel azonos a köznapi cukorral. A szervezet fruktóz felhasználása inzulintól független, a máj glikogén raktáraiban halmozódik fel, ha ezek megtelnek zsírrá alakul.
Egy amerikai kutatás során, mely a szőlőcukor és a gyümölcscukor hatásával foglalkozott, utóbbi esetében a májműködés kedvezőtlen változásokat illetve a koszorúér kialakulásának gyakoriságát tapasztalták, emellett a vér koleszterinszintje sem volt megfelelő.
Fontos megemlíteni, hogy 32 túlsúlyost vontak be a kutatásba, akiknek a napi kalóriaigényük egynegyedét üdítőitallal pótolták, vagyis a napi cukorbevitelük jóval magasabb volt, mint normális esetben.
Természetesen nem kell aggódni a gyümölcsök és méz fogyasztása nem okoz ilyen változásokat, ezt a kutatók is hangsúlyozzák.
A fruktóz használata más cukrok (nyírfacukor, eritrit, sztívia) mellett, illetve túlzott fogyasztásának elkerülésével nem okoz ilyen jellegű problémákat, fogyasztása élettanilag kedvezőbb a sima cukornál. 


by Salubrity


2012. július 30., hétfő


Édességbolt

Hétvégén a Váci utcában sétálgattunk és felfedeztünk egy édességboltot, ahol diabetikus fagyi is kapható. Csoki, vanília, citrom, mozart és joghurt közül lehetett választani. Elsőként mozartot és vaníliát kértünk. Nagyon ízlett, így másnap újra ellátogattunk, amikor a csokit és a citromot is megkóstoltuk. Nem csak a fagyira éhezőkre gondoltak, hanem a süteményfüggőkre is, mivel cukor és glutén mentes sütemények is kaphatók. Egyenlőre még csak fagyiztunk, de legközelebb kipróbáljuk a sütijüket isJ Érdemes beugrani ha arra jártok! 

230 Ft/ gombóc+ 40 Ft a tálka hozzá
Cím: Budapest, V. kerület Régi posta utca

















by Salubrity

2012. július 28., szombat


Hawaii csirke mogyorós rizzsel



Hozzávalók:
50 g pörkölt földimogyoró
80 g sárga húsú amerikai paprika
55 g újhagyma
120 g trappista sajt
100 g borjú párizsi
600 g csirkemell
250 g ananász
200 g barna rizs
1 teáskanál olíva olaj
1 teáskanál Curry
3 csipet só
3 csipet bors

Elsőként a barna rizst főzzük meg vízben, minden ízesítés nélkül. A mogyorót pirítsuk meg az apró kockákra vágott paprikával, olíva olajon 5-6 percig. Keverjük össze a megfőtt rizzsel és ízlés szerint curryvel fűszerezzük. A csirkemellekbe vágjunk zsebeket, és tegyünk bele egy-egy szelet párizsit és sajtot. A zsebeket fogpiszkálóval zárjuk le a könnyebb sütés érdekében. Sózzuk, borsozzuk a húsok mindkét oldalát, majd alacsony lángon, serpenyőben, fedő alatt süssük kb. 15-20 percig. Amikor elkészült a hús, a megmaradt zsiradékban pirítsuk meg az apróra vágott újhagymát és a karikákra vágott ananászt. Könnyű étel, egészséges alapanyagokból. 








Elkészítési idő: 1 óra
Kalóriatartalom: 2900 kcal 725 kcal/ adag
Ár: 1600 Ft 400 Ft/adag

By Salubrity


2012. július 27., péntek


Csípős fehérbab leves

Hozzávalók:
240 g előre főzött fehérbab konzerv
70 g angol zellerszár
1 fej vöröshagyma (100 g)
2 gerezd fokhagyma (5 g)
3 evőkanál olívaolaj (60 g)
5 dl húsleves
400 g Kofa paradicsompüré
5 db tojás
1 csipet só
4 g Kotányi őrölt Chili Cayenne



Elsőként a vöröshagymát és a fokhagymát kockázzuk fel, vágjuk az angol zellert csíkokra, majd olajban pirítsuk meg. Ezután a paradicsompürével keverjük el, adjuk hozzá a babot és a húsleveslét, majd forraljuk fel és lassú lángon főzzük. Sóval ízesítsük, és közben a tojásokat is főzzük meg. Legvégül zellerlevéllel díszítsük. Ha szeretitek az igazán csípős ételeket, akkor a Chiliből 4 g helyett 10 g-ot tegyetek, igazán tüzes ízt ad a levesnek. Ebben az esetben 20-al megemelkedik az étel kalóriatartalma.

Elkészítési idő: 40 perc
Kalóriatartalom: 1300 kcal 325 kcal/adag
Ár: 1200 Ft 300 Ft/adag

by Salubrity

2012. július 26., csütörtök


Méreg vagy gyógyszer

„Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az, csupán a mennyiség teszi, hogy egy anyag nem méreg”- Paracelsus.

Vagyis, az elfogyasztott anyag mennyiségétől függ az, hogy az méreg, vagy gyógyszer. Fontos az egyensúly megtartása az elfogyasztott táplálék összetételében is, az étrendedet mindig úgy alakítsd ki, hogy változatos legyen, és ne egyoldalú. Az egészséges alapanyagokat is érdemes cserélgetni, ne mindig ugyanolyan márkát és fajtát válaszd!


by Salubrity

2012. július 24., kedd


Meggyes- kekszes sütemény


Hozzávalók:
150 g tört dió
200 g Gullon Fibre keksz
150 g fruktóz
7 db tojás
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
510 g magozott meggy
70 g margarin







A sütemény három rétegből épül fel. Elsőként mossuk meg a meggyeket, és magozzuk ki. A tortaalap oldalát és alját kenjük be margarinnal, majd tegyük bele a meggyeket. 







Ezután következhet a középső réteg. A kekszet daráljuk le, majd adjuk hozzá az apró darabos diót, a 2 tojást és a fruktózt. 


Keverjük jól össze, majd tegyük rá a meggyes rétegre. Végül a maradék 5 tojást a liszttel, a megmaradt margarinnal gyúrjuk össze. Ez lesz a süteményünk legfelső rétege. 


Előmelegített sütőben, először 3-4 percig 190°C-on, majd további 40 percig 160°C-on süssük. Miután elkészült, borítsuk rá egy tányérra, így a meggyes réteg kerül felülre. Érdemes kipróbálni, tökéletes ízharmónia.




Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 4130 kcal 516 kcal/adag
Ár: 2000 Ft 250 Ft/adag

by Salubrity

2012. július 20., péntek

Sunny side up

Kezdjük a reggelt laktató és finom reggelivel, mely megalapozza a napunkat.

Hozzávalók:
3 db tojás
2 nagy hagyma (100g)
10 szelet uborka (110g)
1 csipet só
3 csipet bors
3 csipet petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj

Vegyünk két nagy hagymát, mely azért fontos, hogy nagy átmérőjű hagymakarikát tudjunk belőle vágni, hiszen így tud csak jól átsülni benne a tojás. Legyenek kb. 1,5 cm magasak, mivel ez megakadályozza, hogy kifolyjon belőle a tojás. Ezután pirítsuk meg a karikák mindkét oldalát a serpenyőben, és tegyük bele a tojásokat, melyeket továbbiakban alacsony lángon süssünk. Körülbelül 15 perc mire elkészül. Tálaláskor sózzuk, borsozzuk meg és tegyünk rá egy kis petrezselymet. Uborkával harmonikus ízt ad.




Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 280 kcal
Ár: 350 Ft


2012. július 19., csütörtök



Főzéseink képekben :) 
 

 Az alapanyagok kiválasztására nagy hangsúlyt fektetünk



A részletek sem elhanyagolhatók....:)



Betévedtünk a bioboltba:)



 "A konyha a vár lelke:)"
Bangkok curry-s csirke friss salátával

Hozzávalók:

Curry-s csirkéhez:
 120 g vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Kotányi Bangkok curry
750 g csirkemell

Saláta összetevői:
360 g paradicsom
170 g uborka
250 g Budget saláta
120 g lilahagyma
135 g trappista sajt

Öntethez:
270g kefir
fél evőkanál olíva olaj
15 g mustár (Globus, cukor nélküli)
3 csipet bors
fél lime leve
2 g bazsalikom
csipet só

Vágjuk a  húst nagyobb csíkokra , és nagy lángon, kevés olajon pirítsuk meg. Addig pirítsuk, amíg a levet amit eresztett, el nem párolog, és a hús puha nem lesz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük meg a Bangkok curryvel, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, és az apróra vágott fokhagymát.

 



Majd készítsük el a salátát, melynek alapanyagait felvágjuk, és jól összekeverjük.


Az öntet elkészítése sem bonyolult. Az összetevőket tegyük egy nagy tálba, és jól keverjük össze, hogy teljesen homogén legyen. Végül a salátával összekeverjük, és már tálalhatjuk is. Könnyed, nyárias étel.




Elkészítési idő: 40 perc
Kalóriatartalom: 1900 Kcal 452 kcal/ adag
Ár: 2500 Ft 625 Ft/ adag


by Salubrity


Mustár, nem mondok le rólad!

Sokan elgondolkodnak azon, hogy változtassanak-e az étrendjükön, mivel erőnlétükön, bőrükön, körmükön vagy hajukon meglátszik ugyan az egészségtelen táplálkozás, azonban mégsem történik változás. Ez leginkább azért van, mert a legtöbben azt hiszik le kell bizonyos dolgokról mondaniuk. DE! Szerencsére ez nem igaz. Manapság már rengeteg féle termék közül választhatunk. Amennyiben nem lehet megvásárolni, otthon elő tudjuk állítani az alapanyagokból. 

Én a mustárral, ketchuppal és a majonézzel voltam így, hogy akkor most többé nem ehetek belőlük? 

Mustárból csak egy fajtát használok, a Globus- Csemege Mustárt, ami cukormentes (ugyanebből a típusból létezik Dijoni mustár is). Talán ez az egyetlen fajta, ami a legtöbb helyen elérhető. Ha az összetevőit nézzük: víz, mustár, só, ecet, tartósítószer (kálium-metabiszulfit más néven borkén), étkezési sav (citromsav), fűszerkeverék. Ára élelmiszerüzlettől függően változik, 550-600 Ft körül van. Sajnos a dobozán kalóriatartalomra vonatkozó adat nincs feltűntetve, de a cukros Globus mustár 90-99 kcal-t tartalmaz, így általában 90-nel számolunk. Önmagában, vagy húspácnak illetve öntetnek használjuk leginkább. 



by Salubrity

2012. július 17., kedd


Út menti árusok

Hazánk útjain járva, vagy akár a városban sétálgatva sorra út menti zöldség-gyümölcs árusokba botlunk. Ezek az árusok legtöbbje illegálisan üzletel, ami kevésbé érint minket, azonban az eladott portékájuk minősége fontos szempont a számunkra. A kínált termékek az egészségre károsak lehetnek. 


Hogyan?
Az utak mentén a gyümölcsökre, zöldségekre rárakódott por lemosására van lehetőségünk, azonban nem tudni pontosan, hogy ezekbe a termékekbe a különböző szennyezőanyagok bejutnak-e, ha igen milyen mértékben, és pontosan milyen szennyezőanyagokról van szó? 



Ha mindenképpen vásárolni szeretnénk, érdemes inkább vastagabb héjjal rendelkező növényt választani, hiszen a héj eltávolításával az esetleges szennyeződést is eltávolítjuk.  
Ezek a termékek nagyobb mértékben vannak kitéve a szélsőséges időjárásnak. Gondoljunk például a fagyra, amely az áru minőségére negatív hatással van. A különböző gyümölcsök és zöldségek más és máshogy reagálnak a szélsőséges körülményekre. Például az alma hidegben megpuhul, és veszít a keménységéből. A zöldségek tűrőképessége magasabb a gyümölcsöknél a bennük levő kevesebb nedvességtartalom miatt.


Ha van lehetőségünk menjünk ki piacra vásárolni, természetesen olyat válasszunk amely védett a nagy forgalomtól.

by Salubrity

2012. július 16., hétfő


BIOrganik Teljes kiőrlésű kenyérmorzsa

Teljes kiőrlésű zsemlemorzsát nagyon nehéz beszerezni, jelenleg én is csak a BIOrganik termékét ismerem. Az Árkád Budapest bevásárlóközpontban található Harmónia Reformházban szoktam megvenni. Elég busás ára van, 250 g 400 Ft. Előfordult olyan is, hogy előkészültem a sütéshez, és nem volt otthon zsemlemorzsa. Ilyenkor a megmaradt és megszáradt teljes kiőrlésű kenyeremet (Jó kenyér) szoktam lereszelni, azzal is teljesen tökéletes panírt lehet készíteni. 


by Salubrity

Rántott sajt eperöntettel

Eredetileg málnaöntettel szerettem volna elkészíteni, de megláttam az élelmiszerüzlet polcán az epret, és úgy gondoltam kihasználom a lehetőséget, hogy talán ebben az évben utoljára ízlelhetek szamócát. Nem volt sok időm az elkészítéséhez, ezért esett erre az ételre a választásom. Teljes értékű, laktató ebéd.

Hozzávalók:
500 g eper
150 g fruktóz
100g trappista sajt
20 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
25 g teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
1 tojás
2 csepp vanília aroma
1 gerezd citrom leve
olíva olaj

Elsőként mossuk meg az epreket. Tegyünk fel a gázra egy lábost a fruktózzal, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett várjuk meg míg megolvad. Ezután adjunk hozzá két csepp vanília aromát (sajnos nem volt vanília növény a boltban, így aromát kellett használnom) és egy-két csepp citromlevet. A citromból ne túl sokat használjunk, mert savanyú lesz, amit újabb mennyiségű fruktózzal kell kompenzálnunk, és feleslegesen emeljük az ételünk kalóriatartalmát. Az előzőleg pépesített epret adjuk hozzá a leve nélkül, mivel főzés közben úgyis további levet ereszt. Az elkülönített eperlevet nyugodtan igyuk meg, nagyon finom. Körülbelül 15-20 percig főzzük, közben sűrűn kevergessük. Ha az öntet elkészült, tegyük félre. Majd készítsük elő a panírozás lépéseit, a teljes kiőrlésű lisztet, a felvert tojást és a kenyérmorzsát. Vastagabb szeleteket vágjunk a sajtból, melyeket miután bepaníroztuk, felmelegített olívaolajban süssük meg. A felesleges olajat csepegtessük le illetve papírral itassuk fel. Azonnal fogyasztható, édes élmény.  




Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 1325 kcal 663kcal/ adag
Ár: 1300 Ft

by Salubrity

2012. július 12., csütörtök

Hévíz

Hévíz az egyik kedvenc városom, imádom. Talán nem véletlenül, hiszen ott nőttem fel. Bár már nem ott élek, de amikor csak tudok hazamegyek. Mi vonzz annyira? A tiszta levegő, a környezet, a nyugodt légkör, a Tó vize….. Ha a környéken jártok, mindenképpen látogassatok el Hévízre. A városnéző séta mellé egy hűsítő fagyi az, amit leginkább ajánlok. A város szívében, a Kölcsey Ferenc utcában van a Caffe Rigoletto cukrászda, ahol diabetikus fagyi is kapható, természetesen a többi fagylaltcsoda mellett! Többféle ízesítésű közül lehet válogatni, ottjártamkor vanília, eper és joghurtos eper volt a palettájukon. Általában csoki, meggy illetve trópusi gyümölcs ízű is szokott lenni. 3-4 fajta rendszeresen van. Kalóriatartalma kb. 100, ára 200 Ft/gombóc.
Nem utolsósorban a cukrászdában diabetikus torta is kapható!






by Salubrity