2013. június 26., szerda

Csevapcsicsa parázsburgonyával és ajvárral

Már javában zajlik a grillszezon, de senki se csüggedjen, akinek nincs lehetősége kertben grillételeket készíteni, következő receptünk otthon a lakásban is elkészíthető, csak feltétlenül szerezzünk be hozzá megfelelő serpenyőt!:)


Csevapcsicsa parázsburgonyával és ajvárral

Hozzávalók:
800 g darált sertés és marhahús
600 g burgonya
100 g vöröshagyma
4 gerezd (10g) fokhagyma
3 evőkanál (17g) olívaolaj
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál (5g) kakukkfű
só és borsízlés szerint

Ajvár:
4 db (200g) piros kaliforniai paprika
2 db (80 g) vöröshagyma
3 (8g) gerezd fokhagyma
fél citrom leve
0,5 dl (500g) olívaolaj
só és fekete bors ízlés szerint

100 g friss madársaláta
4 szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy gluténmentes kenyér



1. Keverőtálban a darált sertéshúst és a darált marhahúst a szódabikarbónával, sóval, borssal, egy púpos teáskanál kakukkfűvel fűszerezzük, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott vöröshagymával és 2-3 evőkanál hideg vízzel alaposan összedolgozzuk majd jó pár órát vagy akár egy napot is hagyjuk az ízeket összeállni, ezután kétujjnyi vastag kolbászkákat formázunk.

2. Grillen vagy akár serpenyőben is elkészíthetjük (grillen a sütési idő kb 12 perc, serpenyőben kb 22 perc.). Sütés közben kevés olívaolajjal kenegetjük.

3. Köretnek parázsburgonyát késztünk, vagyis a burgonyákat félbe vágjuk és alufóliába csomagoljuk és parázson 20 percig sütjük őket, ha sütőben készítjük, akkor

4. A következőben az ajvárt készítjük el. A paprikákat a sütőben megsütjük, ehhez kb. 30-40 percre van szükség, majd eltávolítjuk a héját, és leturmixoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a vöröshagymát. Sóval, borssal ízesítjük majd hozzákeverjük a citromlevet és az olívaolajat.

5. Friss madársalátával tálaljuk, melyet meglocsolunk egy kevés olívaolajjal és egy pár csepp citromlével, pirított kenyérrel és ajvárral fogyasszuk.


Elkészítési idő: 90 perc+ pácolási idő
Kalóriatartalom: 3758,8 kcal; 939,7 kcal/adag
CH tartalom: 232,9 g; 58,2 g/adag
4 személyre

A szükséges alapanyagokat egy részét itt tudod jó áron beszerezni!
KATT:

Salubrity


Név
Mennyiség
Kalória
CH
darált sertéshús
400 g
1156
2,4
darált marhahús
400 g
868
0
burgonya
600 g
558
127,2
vöröshagyma
180 g
72
16,74
fokhagyma
18 g
26,8
5,9
piros kaliforniai paprika
200 g
52
12
olívaolaj
70 g
618
0
kakukkfű
5 g
13,8
3,2
teljes kiőrlésű kenyér
4 szelet (150 g)
370
61,5
madársaláta
100 g
24,2
4

2013. június 8., szombat

Gluténmentes ananászos fordított sütemény



Hozzávalók:

450 g ananász karika
150 g rizsliszt
150 g nyírfacukor
100 g light teavaj
60 g dió
30 g tápiókaliszt
7 db (30 g) kimagozott meggy
1 db vaníliarúd
1 db tojás
1 dl (10 g) sovány tej
1 teáskanál rum
1 teáskanál szódabikarbóna
Csipet só


1. Ha friss ananászból készítjük, akkor elsőként vágjuk karikákra, ha erre nincs lehetőségünk, akkor saját leves ananászkonzervet válasszunk.

2. 70 g teavajat olvasszunk meg serpenyőben, és adjunk hozzá 100 g nyírfacukrot, majd helyezzük rá az ananászszeleteket. Körülbelül 20 percig pirítsuk alacsony lángon, míg a cukor karamellizálódik, és az ananászszeleteken bevonatot nem képez.

3.  Közben a rizslisztet keverjük össze a tápiókaliszttel, adjuk hozzá a maradék teavajat és nyírfacukrot, tojást, tejet és ízesítsük rummal, a vaníliával, sóval.

4. Az ananászok közepébe helyezzük bele a meggyeket, és egy kivajazott tortaformában helyezzük bele őket. A tésztarész felét öntsük rá, majd egy újabb ananászos réteg következzen, mely már meggy nélküli, végül egy újabb tésztaréteg.

5. Kb. 30-40 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni, és csak utána fordítsuk meg és tálaljuk.


Elkészítési idő: 70 perc
Kalóriatartalom: 1894, 24 kcal; 315,7 kcal/szelet
CH tartalom: 282,97 g; 47,2 g/szelet
6 szelet

A szükséges alapanyagokat egy részét itt tudod jó áron beszerezni!
KATT:

By Salubrity


Név
Mennyiség
Kalória
CH
Ananász
450 g
238,5
54
rizsliszt
150 g
543
118,5
nyírfacukor
150 g
360
75
teavaj
100 g
180
0
dió
60 g
370,8
5,94
tápiókaliszt
30 g
102
25,2
meggy
30 g
16,8
3,3
vaníliarúd
2 g
5,76
0,2
tojás
1 db
68
0,3
sovány tej
10 g
4,9
0,53
rum
2 g
4,48
0

2013. június 3., hétfő

Bio Bag





A Biobrigád ezentúl Bio Bag néven működik tovább, de az továbbra is jellemző rá, hogy olcsó, széles termékpalettával rendelkezik, és gyors a kiszállítás!!!!!:)

Mindenki tisztában van vele, hogy az egészséges alapanyagok ára magasabb, mint a hagyományos termékeké. Hosszú távon azonban kifizetődő befektetés az egészségünkre való odafigyelés. Napjainkban egyre nő az ételallergiások aránya. Sokan nem is tudnak róla, hogy érzékenyek egyes termékekre, példaként említve hazánkban a lisztérzékenység a népesség 1-2%-át érinti, azonban ennek csak a 10-15 százaléka a már diagnosztizáltak aránya. Így van ez a tejallergia és a laktóz-érzékenység esetében is.
Érdemes hát odafigyelnünk önmagunkra és táplálkozásunkra, emellett sajnos figyelembe kell venni szűkös kereteinket is.


Jómagam szeretek jó minőségű, egészséges alapanyagokat vásárolni, mindemellett a pénztárcabarát árat is fontosnak tartom. Több bioboltot felkerestem már, illetve az interneten is tájékozódtam az árakat illetően és rátaláltam a www.biobag.hu nevű webáruházra, ahol a bolti árakhoz képest a legtöbb termék kedvezőbb áron érhető el. Ajánlom figyelmetekbe ezt a weboldalt, mely bio, diabetikus és gluténmentes termékek forgalmazásával foglalkozik.
Már több alkalommal rendeltünk tőlük terméket, és megbízható partnernek bizonyultak. Érdemes figyelni az oldalt, mivel nyereményjátékokkal is találkozhattok!


By Salubrity






2013. június 1., szombat

Lilahagymás chutney tejszínes zellerpürével és Tempura pulykamellel



Tejszínes zellerpüré

Hozzávalók:

500 g zeller
300 g burgonya
1 dl főzőtejszín
70 g light teavaj        
Só és bors ízlés szerint

A zellert és a burgonyát főzzük meg külön lábosban, ez körülbelül 25 percet vesz igénybe. Szűrjük le, majd egy keverőtálban keverjük össze a főzőtejszínnel, a vajjal, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.



Lilahagymás chutney

Hozzávalók:

500 g lilahagyma
60 g narancslé
50 g diabetikus szilvalekvár
30 g nyírfacukor
1,5 dl vörösbor
3 evőkanál (15g) balzsamecet
1 db babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
Só és bors ízlés szerint

A lilahagymát vágjuk karikákra, és közepes lángon, olívaolajon pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet, öntsük fel borral és narancslével. Végül balzsamecettel ízesítsük és sózzuk. Szórjuk meg cukorral, és fedő alatt pároljuk, míg elfő a leve és egy masszát kapunk. Legvégül a szilvalekvárt is hozzákeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Még további 10 percet pároljuk.



Tempura pulykamell

Hozzávalók:

500g pulykamell
200 g teljes kiőrlésű liszt
4 db tojássárgája
4 dl jéghideg víz
3 evőkanál (20 g) olívaolaj

A pulykamellet vágjuk vékony szeletekre, majd készítsük el a panírt. A jéghideg vízben keverjük el a három tojás sárgáját és adjuk hozzá fokozatosan a lisztet. A pulykamelleket először forgassuk vízbe, majd a lisztbe, majd mártsuk a masszába, és bő, forró olívaolajban süssük arany barnára. Végén csöpögtessük le.


Kalóriatartalom: 2790, 88 kcal; 697,72 kcal/adag
CH tartalom: 306,94 g; 76,75 g/adag
Elkészítési idő: 75 perc 
4 adag


A szükséges alapanyagokat egy részét itt tudod jó áron beszerezni!
KATT:

By Salubrity

Név
Mennyiség
Kalória
CH
zeller
500 g
135
29,5
burgonya
300 g
258
60
főzőtejszín
100 g
130
4
teavaj 
70 g
126
0
lilahagyma
500 g
180
40
narancslé
60 g
27,6
6,54
diabetikus szilvalekvár
50 g
115
0,6
nyírfacukor
30 g
72
15
vörösbor
150 g
84
0,45
balzsamecet
15 g
13,2
2,55
kakukkfű
3 g
8,28
1,9
pulykamell
500 g
555
0
teljes kiőrlésű liszt
200 g
678
146
tojássárgája
4 db
232
0,4
jéghideg víz
4 dl
0
0
olívaolaj
20 g
176,8
0