2013. október 4., péntek

Koktélrák spagetti

Finom vacsora, ami gyorsan elkészíthető. Ez lebegett a szemeim előtt tegnap, mikor 3-4 órányi túlóra után hazaértem. „Mit vigyek ebédre?” téma a hétköznapokon mindig gondot okoz. Annak ellenére, hogy önként vállaltam az egészséges táplálkozást, és ezzel csak bonyolítottam az életem, amit nem bántam meg, és természetesen nem adnám fel, hiszen érezhető és látható pozitív élettani hatásai vannak. Sokan vannak akiknek ez a választás nem adatott meg, hiszen valamilyen ételallergia megnehezíti a mindennapjaikat, ők még ha akarnának se tudnának „bűnözni”, vagy ha igen, akkor rosszullétet okozna náluk. Bekerülve új munkahelyemre, új munkatársakkal, és azok új étkezési szokásaival ismerkedtem meg. Vannak gluténérzékenyek, de van olyan is, aki a tejtermékekkel szemben mutatnak érzékenységet, ezáltal ez a téma számomra még inkább előtérbe került.  A következő receptet tegnap este készítettem, és figyelembe vettem, hogy gluténmentes tészta felhasználásával készüljön.


Koktélrák spagetti

Hozzávalók:

3 db (370 g) paradicsom
150 g koktélrák
140 g paradicsompüré
100 g gluténmentes spagettitészta
4 db ( 50 g) mogyoróhagyma
40 g parmezán sajt
4 gerezd (15 g) fokhagyma
marék (7 g) friss petrezselyem
fél dl száraz fehérbor
2 evőkanál  (15 g) kókuszolaj
teáskanál (3 g) oregánó
1 teáskanál (3 g) bazsalikom
2 db babérlevél
só és bors ízlés szerint

1. A paradicsomokat megmossuk, és bevágjuk őket, majd forrásban lévő vízbe helyezzük kb. 5-6 percre. Eközben a mogyoróhagymákat, fokhagymákat, petrezselymet apróra vágjuk.

2. A paradicsomokat hideg vízbe helyezzük, és eltávolítjuk a héjukat, végül  apró kockákra vágjuk.

3. A kókuszolajat felhevítjük, és a mogyoróhagymát üvegesre pirítjuk 2 gerezd fokhagymával együtt.
Ezután hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot és a pürét is, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval, bazsalikommal, babérlevéllel, petrezselyemmel fűszerezzük. Végül meglocsoljuk a fehérborral és 1 dl vízzel. Kb. 20-25 percig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul.

4. Eközben a spagettitésztát feltesszük főni. A koktélrákokat érdemes frissen beszerezni, de ha erre nincs lehetőségünk fagyasztott formában is megfelelő. Ez utóbbi esetben először felolvasszuk, és utána hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz. Kb. 10-15 perc kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek.

5. Tálaláskor összekeverjük a spagetti tésztával és parmezán sajttal megszórjuk.


Elkészítési idő: 55 perc
Kalóriatartalom: 1117 kcal; 279 kcal/adag
CH tartalom:  155,9 g; 38,8 g/adag
4 személyre

by Salubrity

A szükséges alapanyagokat egy részét itt tudod jó áron beszerezni!
KATT:

www.biobag.hu

Név
Mennyiség
Kalória
CH
paradicsom
370 g
66,6
14,06
koktélrák
150 g
106,5
1,35
paradicsompüré
140 g
53,2
12,46
gluténmentes tészta
100 g
344,4
76,1
mogyoróhagyma
50 g
174
40,5
parmezán sajt
40 g
156,8
1,28
fokhagyma
15 g
22,35
4,9
petrezselyem
7 g
2,24
0,49
fél dl száraz fehérbor
50 g
41
1,3
kókuszolaj
15 g
135,3
0
oregánó
3 g
7,95
2,06
bazsalikom
3 g
6,99
1,4

1 megjegyzés: