Finom vacsora, ami
gyorsan elkészíthető. Ez lebegett a szemeim előtt tegnap, mikor 3-4 órányi
túlóra után hazaértem. „Mit vigyek ebédre?” téma a hétköznapokon mindig gondot
okoz. Annak ellenére, hogy önként vállaltam az egészséges táplálkozást, és
ezzel csak bonyolítottam az életem, amit nem bántam meg, és természetesen nem
adnám fel, hiszen érezhető és látható pozitív élettani hatásai vannak. Sokan
vannak akiknek ez a választás nem adatott meg, hiszen valamilyen ételallergia
megnehezíti a mindennapjaikat, ők még ha akarnának se tudnának „bűnözni”, vagy
ha igen, akkor rosszullétet okozna náluk. Bekerülve új munkahelyemre, új
munkatársakkal, és azok új étkezési szokásaival ismerkedtem meg. Vannak
gluténérzékenyek, de van olyan is, aki a tejtermékekkel szemben mutatnak
érzékenységet, ezáltal ez a téma számomra még inkább előtérbe került. A következő receptet tegnap este készítettem,
és figyelembe vettem, hogy gluténmentes tészta felhasználásával készüljön.
Koktélrák
spagetti
Hozzávalók:
3 db (370 g) paradicsom
150 g koktélrák
140 g paradicsompüré
100 g gluténmentes spagettitészta
4 db ( 50 g) mogyoróhagyma
40 g parmezán sajt
4 gerezd (15 g) fokhagyma
marék (7 g) friss petrezselyem
fél dl száraz fehérbor
2 evőkanál (15 g) kókuszolaj
teáskanál (3 g) oregánó
1 teáskanál (3 g) bazsalikom
2 db babérlevél
só és bors ízlés szerint
1. A paradicsomokat megmossuk, és
bevágjuk őket, majd forrásban lévő vízbe helyezzük kb. 5-6 percre. Eközben a
mogyoróhagymákat, fokhagymákat, petrezselymet apróra vágjuk.
2. A paradicsomokat hideg vízbe
helyezzük, és eltávolítjuk a héjukat, végül
apró kockákra vágjuk.
3. A kókuszolajat felhevítjük, és a
mogyoróhagymát üvegesre pirítjuk 2 gerezd fokhagymával együtt.
Ezután hozzáadjuk a felaprózott
paradicsomot és a pürét is, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval, bazsalikommal,
babérlevéllel, petrezselyemmel fűszerezzük. Végül meglocsoljuk a fehérborral és
1 dl vízzel. Kb. 20-25 percig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul.
4. Eközben a spagettitésztát feltesszük
főni. A koktélrákokat érdemes frissen beszerezni, de ha erre nincs lehetőségünk
fagyasztott formában is megfelelő. Ez utóbbi esetben először felolvasszuk, és
utána hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz. Kb. 10-15 perc kell ahhoz, hogy
az ízek összeérjenek.
5. Tálaláskor összekeverjük a spagetti
tésztával és parmezán sajttal megszórjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Kalóriatartalom: 1117 kcal; 279
kcal/adag
CH tartalom: 155,9 g; 38,8 g/adag
4 személyre
Név
|
Mennyiség
|
Kalória
|
CH
|
paradicsom
|
370 g
|
66,6
|
14,06
|
koktélrák
|
150 g
|
106,5
|
1,35
|
paradicsompüré
|
140 g
|
53,2
|
12,46
|
gluténmentes tészta
|
100 g
|
76,1
|
|
mogyoróhagyma
|
50 g
|
174
|
40,5
|
parmezán sajt
|
40 g
|
156,8
|
1,28
|
fokhagyma
|
15 g
|
22,35
|
4,9
|
petrezselyem
|
7 g
|
2,24
|
0,49
|
fél dl száraz fehérbor
|
50 g
|
41
|
1,3
|
kókuszolaj
|
15 g
|
135,3
|
0
|
oregánó
|
3 g
|
7,95
|
2,06
|
bazsalikom
|
3 g
|
6,99
|
1,4
|
Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlés