2012. november 23., péntek

Szójatejes felfújt



Ennek a süteménynek külön története van. Szerettünk volna valamilyen gluténmentes, tejmentes süteményt készíteni, aminek alacsony a cukortartalma. Közben kaptam egy e-mailt, hogy ha van kedvünk vegyünk részt egy receptversenyen, amit az Alpro termékcsalád hirdet. Bármilyen recepttel lehetett nevezni, csak az volt a nevezési feltétel, hogy szerepeljen benne valamilyen Alpro-s termék. Mivel későn néztem meg az e-mailt, nagyon kevés időnk maradt a nevezésig. Késő este álltunk neki a süti elkészítésének, és mivel habos sütiről van szó, várni kellett vele, hogy kihűljön. A nagy sietségben kiesett a kezemből, és a felső habos tojásfehérje rész elvált a többi résztől:) Akkor már teljes volta  káosz! Mindegy, nevezünk kellett mindenképpen a versenyre, valahogy összeraktuk. Aztán a  fénykép  sem sikerült sajnos jól, de a süti íze, hmm imádom! Azóta már rég elfogyott. Közben István nem akarta ennyiben hagyni a dolgot, úgy gondolta elkészíti újra, hogy a blogra mégis szép kép kerüljön ki, és kisebb adaggal vágott neki a süteménykészítésnek. Persze tortaformába tette (amihez kevés volt az anyag), és valahogy össze is esett neki a süti.
Szóval a megfelelő hozzávalók alapján szuper magas sütemény készíthető, ha a tojást, és a többi alapanyagot sem hagyjátok ki. Omlós, édes süti, bármilyen alkalomra. Szerencsére sok macera sincs vele, ajánlom mindenkinek!

Itt tudtok ránk szavazni: http://www.facebook.com/Alpro/app_477160612329294?app_data=recept/31


Hozzávalók:

100 ml Alpro soyatej
120 g rizsliszt
55g (hab) + 20 g (tészta) nyírfacukor
55 g méz
5 db tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 csipet só

A tojások fehérjéjét válasszuk el a sárgájától. A fehérjét verjük fel kemény habbá, és folyamatosan adagoljuk hozzá a nyírfacukrot, végül a sózzuk meg.
A tojások sárgáját keverjük hozzá a mézhez, az olíva olajhoz, és a maradék (20g) nyírfacukorhoz. Folyamatos keverés mellett a lisztet és az Alpro soyatejet is adjuk ehhez hozzá, és a tojásfehérje felét is keverjük el vele.
Tegyük a tésztát egy tortaformába, majd a tetején egyengessük el a kemény tojásfehérje habunkat.
Előmelegített sütőben 160 °C-on 40 percig süssük. Miután elkészült hagyjuk kicsit kihűlni, különben szétesik a krém. 
A szójatej helyett rizsitallal is készíthető!
Jobb, ha nem kerek tortaformában, hanem szögletes őzgerinc formában készítitek. A tészta elég híg még a sütés előtt, így a tortaformából ki is folyna. 
 
Ilyen magas lesz a sütés után
A második próbálkozás, kevesebb tojással, nagy tortaformában
Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 1188, 54 kcal; 297 kcal/adag
CH tartalom: 180,9; 45,23 /adag
4 adag
by Salubrity

100 ml Alpro soyatej (36 kcal; 1,8 CH)
120 g rizsliszt (434,4 kcal; 94,8 CH)
55g (hab) + 20 g (tészta) nyírfacukor (180 kcal; 37,5 CH)
55 g méz (167,2 kcal; 45,32 CH)
5 db tojás (340 kcal; 1,5 CH)
1 evőkanál (3,5g) olívaolaj (30,94 kcal; 0CH)
2 csipet só




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése