Gyakran az almát az egészség szimbólumaként használják. Nem véletlenül, hiszen
az almában olyan rostanyagok és antioxidánsok találhatók, amelyek méregtelenítő
hatásúak, erősítik az immunrendszert, a szív- és érrendszeri betegségek ellen
is védelmet nyújtanak. Miért választunk inkább Dél-Amerikából, Afrikából érkező
egzotikus gyümölcsöket, ahelyett, hogy hazai termelőtől származó almát
vásárolnánk? Pedig napi egy alma csodákra képes!
Következő egészséges receptünkben
az alma a domináns alapanyag.
Almás rakottas
Hozzávalók:
400 g alma
90 g nyírfacukor
50 g teavaj
50 g darált dió
50 g teljes kiőrlésű liszt
4 dl tej
3 db tojás
6-7 levél (1g) citromfű
Fahéjas öntet:
5 teáskanál (45g) nyírfacukor
2 teáskanál (20g) teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál (4g) fahéj
3 dl tej
2 dl tejszín
1 db tojás
1. Az almákat pucoljuk meg és
vágjuk vékony karikákra, a diót pedig daráljuk le. A süteményhez szükséges
tejet tegyük fel forrni. Eközben a teavajat olvasszuk meg, és keverjük hozzá a
teljes kiőrlésű lisztet, majd a felforrósított tejet.
2. A citromfüvet vágjuk apróra és
ezt is keverjük hozzá, a nyírfacukorral együtt. Amikor már kihűlt, a tojás
sárgáját is adjuk hozzá, majd az előzőekben felhabosított tojásfehérjéket.
3. Végül kivajazott jénai tálban
az almából képezzünk réteget, majd öntsük le a citromfüves mártással, és ezt
még egyszer ismételjük meg. A tetejére szórjuk rá a darált diót. Kb. 35 percig
süssük 165 °C-on, fóliával lefedve, hogy a dió meg ne égjen.
4. Legvégül készítsük el a fahéjas
öntetet. A tejhez keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a
lisztet, nyírfacukrot, és csomómentesre keverjük ki. Miután kicsit kihűlt a
tojás sárgáját és a fahéjat is keverjük hozzá.
Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 1957 kcal; 489
kcal/adag
CH tartalom: 201 g; 502 g/adag
4 adag
by Salubrity
Név
|
Mennyiség
|
Kalória
|
CH
|
Alma
|
400 g
|
140
|
28
|
Nyírfacukor
|
135 g
|
324
|
67,5
|
Teavaj (light)
|
50 g
|
90
|
0
|
Darált dió
|
50 g
|
309
|
4,9
|
Teljes kiőrlésű liszt
|
70 g
|
237
|
51
|
Tej
|
7 dl
|
343
|
37,1
|
Tojás
|
4 db
|
262
|
1
|
Citromfű
|
1 g
|
0,9
|
0,2
|
Fahéj
|
4 g
|
9,8
|
3,2
|
Tejszín
|
2 dl
|
260
|
8
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése