2012. október 24., szerda

Chili paprika


Burgonyafélék családjának tagja, önbeporzó növény, mely az Amerikai kontinensről származik. Kr. előtt 7800-tól kezdve az emberek étrendjét képezi, egyike az első termesztett növényeknek. Kolumbusz volt az első európai, aki találkozott vele a Karib-térségben. Európában spanyol és portugál kolostorokban élő szerzetesek botanikai különlegességként termesztették. A fekete borsot szerették volna helyettesíteni, hiszen abban az időben olyan magas értéke volt a borsnak, hogy fizetőeszköznek is használták, így sok családnak nem kerülhetett az asztalára. 

Paul Rozin véleménye szerint a chili paprika pszichológiailag fontos hatással van fogyasztójára, vagyis extrém érzést ad anélkül, hogy bajt okoznánk magunknak. 

Kapszaicint tartalmaz, mely fenolból származtatható alkaloid, melytől ettől érezzük a paprikát csípősnek. Hatóanyagát a fájdalomcsillapításban, reumás bántalmak és bőrelváltozások kezelésében egyaránt használják. A kapszaicin anyagcsere gyorsító hatású, segíti a zsírégetést, csökkenti az LDL- koleszterin koncentrációját, valamint a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, mérsékelve ezáltal a gyomorfekély tüneteit.  

Dél-Afrikában és Ázsiában a gazdák terményük védelme érdekében, az elefántok ellen a kerítésekre chili paprikát tesznek.

Piros chili paprika magas C-vitamin tartalmú, kis mennyiségben karotint is tartalmaz. A sárga és a zöld chili paprika ezekből kevesebb mennyiséget tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul, hogy a magvakból, hüvelyesekből a vasat könnyen felvegye a szervezet.

Sok B-vitamin fajta megtalálható benne, melyek közül legfontosabb a B6 vitamin.
Magnézium, vas és káliumtartalma sem elhanyagolható.

by Salubrity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése