2012. október 22., hétfő

Quinoa


Mostanában egyre többször quinoát készítünk köretnek az ételekhez. Nem véletlenül, hiszen fontos, hogy változatosan étkezzünk, és egészséges ételek kerüljenek az asztalunkra. A quinoát azonnal megszerettük, sokszínű felhasználása, elkészítése miatt, és természetesen a sok pozitívum miatt is, amit olvastunk róla. A következőkben összefoglaltuk a legfontosabbakat, amelyeket érdemes tudni erről a növényről. 



Ejtsd: Kinoá.

A quinoa a disznóparéjfélék családjába, és a libatopfélék alcsaládjába tartozó 1-2 méter magas növény. Chilei partvidéktől kezdve 4000 méter magasban, az Andok hegységben is termesztik. A „Magok Anyjának” is nevezik.

Kb. 3000-4000 évvel ezelőtt háziasították. Elsőként az Andokban élő inkák termesztették, akik szent növénynek tartották. Amikor a spanyolok meghódították ezeket a területeket, a quinoa termesztése visszaesett, mivel az őslakók nem keresztényi környezetben fogyasztották, ezért kényszerítették őket a búzafogyasztásra és annak termesztésére.

Koleszterinmentes, gluténmentes, vagyis glutén érzékenyek is fogyaszthatják, laktóz és tejfehérje érzékenyek, vegánok és vegetáriánusok étrendjét is képezheti. 

Felhasználása a gabonafélékhez hasonló, lisztet is lehet belőle készíteni, magas rosttartalma miatt könnyen emészthető. Magas zsírtartalmú, értékes zsírokat tartalmaz. Mind a 9 alapvető aminosav megtalálható benne. Jelentős az ásványianyag tartalma, vas-ban és magnéziumban gazdag, értékes kalciumforrás.

A magok felületét vékony rétegben szaponin borítja, mely kesernyés ízű. A magok feldolgozása során eltávolítják a külső védőrétegét, mely a madarakat és a különböző kártevőket távol tartja. Napjainkban édesebb fajták nemesítésével is próbálkoznak, amelyek azonban a szaponin réteg hiánya miatt kevésbé ellenállóak a szennyeződésekkel, kártevőkkel szemben. 

Elkészítése nagyon egyszerű, általában tejben vagy vízben főzve kb. 10-15 perc alatt elkészül. 

2013. nemzetközi quinoa év, amikor is a biológiai sokszínűség szimbóluma.


By Salubrity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése