Burgonyafélék családjának tagja, önbeporzó növény, mely az
Amerikai kontinensről származik. Kr. előtt 7800-tól kezdve az emberek étrendjét
képezi, egyike az első termesztett növényeknek. Kolumbusz volt az első európai,
aki találkozott vele a Karib-térségben. Európában spanyol és portugál
kolostorokban élő szerzetesek botanikai különlegességként termesztették. A
fekete borsot szerették volna helyettesíteni, hiszen abban az időben olyan magas
értéke volt a borsnak, hogy fizetőeszköznek is használták, így sok családnak
nem kerülhetett az asztalára.
Paul Rozin véleménye szerint a chili paprika pszichológiailag
fontos hatással van fogyasztójára, vagyis extrém érzést ad anélkül, hogy bajt
okoznánk magunknak.
Kapszaicint tartalmaz, mely fenolból
származtatható alkaloid, melytől ettől érezzük a paprikát csípősnek. Hatóanyagát a fájdalomcsillapításban, reumás
bántalmak és bőrelváltozások kezelésében egyaránt használják. A kapszaicin
anyagcsere gyorsító hatású, segíti a zsírégetést, csökkenti az LDL- koleszterin
koncentrációját, valamint a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni
rezisztenciára serkenti, mérsékelve ezáltal a gyomorfekély tüneteit.
Dél-Afrikában és Ázsiában a gazdák terményük védelme
érdekében, az elefántok ellen a kerítésekre chili paprikát tesznek.
Piros chili paprika magas C-vitamin tartalmú, kis
mennyiségben karotint is tartalmaz. A sárga és a zöld chili paprika ezekből
kevesebb mennyiséget tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul, hogy a
magvakból, hüvelyesekből a vasat könnyen felvegye a szervezet.
Sok B-vitamin fajta megtalálható benne, melyek közül legfontosabb
a B6 vitamin.
Magnézium, vas és káliumtartalma sem elhanyagolható.
by Salubrity
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése