Mostanában
egyre többször quinoát készítünk köretnek az ételekhez. Nem véletlenül, hiszen
fontos, hogy változatosan étkezzünk, és egészséges ételek kerüljenek az
asztalunkra. A quinoát azonnal megszerettük, sokszínű felhasználása,
elkészítése miatt, és természetesen a sok pozitívum miatt is, amit olvastunk
róla. A következőkben összefoglaltuk a legfontosabbakat, amelyeket érdemes
tudni erről a növényről.
Ejtsd:
Kinoá.
A
quinoa a disznóparéjfélék családjába, és a libatopfélék alcsaládjába tartozó
1-2 méter magas növény. Chilei partvidéktől kezdve 4000 méter magasban, az
Andok hegységben is termesztik. A „Magok Anyjának” is nevezik.
Kb.
3000-4000 évvel ezelőtt háziasították. Elsőként az Andokban élő inkák
termesztették, akik szent növénynek tartották. Amikor a spanyolok meghódították
ezeket a területeket, a quinoa termesztése visszaesett, mivel az őslakók nem
keresztényi környezetben fogyasztották, ezért kényszerítették őket a
búzafogyasztásra és annak termesztésére.
Koleszterinmentes,
gluténmentes, vagyis glutén érzékenyek is fogyaszthatják, laktóz és tejfehérje érzékenyek,
vegánok és vegetáriánusok étrendjét is képezheti.
Felhasználása
a gabonafélékhez hasonló, lisztet is lehet belőle készíteni, magas rosttartalma
miatt könnyen emészthető. Magas zsírtartalmú, értékes zsírokat tartalmaz. Mind
a 9 alapvető aminosav megtalálható benne. Jelentős az ásványianyag tartalma,
vas-ban és magnéziumban gazdag, értékes kalciumforrás.
A
magok felületét vékony rétegben szaponin borítja, mely kesernyés ízű. A magok
feldolgozása során eltávolítják a külső védőrétegét, mely a madarakat és a
különböző kártevőket távol tartja. Napjainkban édesebb fajták nemesítésével is
próbálkoznak, amelyek azonban a szaponin réteg hiánya miatt kevésbé ellenállóak
a szennyeződésekkel, kártevőkkel szemben.
Elkészítése
nagyon egyszerű, általában tejben vagy vízben főzve kb. 10-15 perc alatt
elkészül.
2013.
nemzetközi quinoa év, amikor is a biológiai sokszínűség szimbóluma.
By
Salubrity
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése