Aszpartám, igen vagy
nem?
Az interneten rendkívül sok negatív hangvételű cikk kering az
aszpartám rákkeltő hatásáról. Sok helyen veszélyes adalékanyagként,
génmanipulált termékként vélekednek róla. Az OÉTI közleményében több ízben
megcáfolja a rémhíreket.
Elsőként fontos elmondani, hogy mesterséges édesítőszer,
vagyis egy kémiai anyagról van szó, így nem lehet génmanipulált, mivel nem élő
szervezet. Az emésztés során aszparaginsavra (40%), fenilalaninra (50%) és
metanolra (10%) bomlik.
Az aszparaginsav fehérjealkotó aminosav. Sok állati és
növényi fehérjében megtalálható nagymennyiségben. Idegrendszervédő szerepet
tölt be.
Fenilalanin esszenciális aminosav, vagyis a szervezet számára
előállíthatatlan, így a természetből táplálékkal kell felvennie a szükséges
mennyiséget.
Metanol a legegyszerűbb alkohol, májkárosító, idegméreg,
azonban napjainkban a konzervált gyümölcs és zöldségtermékekben megtalálható
anyag. Nem szabad megijedni, nagy mennyiség (több 10 gramm) esetén mérgező,
azonban az élelmiszerekkel csak századrésznyi bevitelt jelent. Az elfogyasztott
mennyiséget a máj minden negatív következmény nélkül lebontja és kiválasztja.
Szervezetünkbe a megszokott élelmiszerekkel (gyümölcs,
zöldség, tej, tojás, sajt, hal, hús stb.) sokkal nagyobb mennyiség kerül a
szervezetünkbe az előbb felsorolt anyagokból.
Az aszpartám elfogadható napi beviteli mennyisége: 40 mg
testtömeg-kilogrammonként, vagyis egy 60 kg-os ember esetében 60x40=2400 mg,
ami kb. 130 szem édesítő tabletta elfogyasztását jelentené naponta. Száma E951,
vagyis a legtöbb diétás élelmiszerben megtalálható.
Fontos megemlíteni, hogy az élelmiszer adalékanyagok engedélyezését
során több éves vizsgálatok előzik meg, amelyek szigorúbbak az új gyógyszerek
toxikológiai tesztelésénél is, mivel ezeknél nincs lehetőség kedvezőtlen
mellékhatásokra. Allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny embereknél.
Érdemes megfigyelni a gyógyszerek összetételét, vannak
olyanok amelyek aszpartámot tartalmaznak. Ez különösen azoknak fontos, akik a
fenilketonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvednek, hiszen számukra súlyos
mérgezést okozhat.
Összegezve elmondható, hogy az aszpartám tartalmú
élelmiszerek fogyasztása, normálmértékű fogyasztás mellett nem okoz
egészségkárosodást, azonban nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Javaslom
inkább egészséges, természetes alapú cukrok (méz, nyírfacukot, fruktóz, stevia
stb.) fogyasztását előtérbe helyezni.
By Salubrity
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése