Végre eljött az ideje a sütőtök
szezonnak. Már nagyon vártam, mivel ez az egyik kedvenc csemegém. Van hogy
desszertnek fogyasztom, de olyan is előfordul, hogy ezzel kezdem a napot!
Ismerkedjünk
meg elsőként eredetével:
A sütőtök Közép- és Dél-Amerika
trópusi területeiről származik, mely a maják, aztékok és az inkák jellegzetes
tápláléka volt. Hazánkban a XVI. század óta ismert, és termesztett. Hazai
fajtái a kiszombozi, a nagydobosi és a banántök. Hosszúra megnövő hengeres
szárai, hatalmas szőrös levelei vannak. Kabaktermésének húsa sárga vagy
narancsos vörös színű. Sárga virága is ehető, leginkább palacsintatésztákba
forgatva, olajban kisütve fogyasztják.
Élettani
jelentősége:
A többi tökfajtához képest magasabb a
szénhidrát-, karotin (4mg)- és C-vitamin (24 mg) tartalma. 100 g sütőtök 80
kcal, és 16,5 g szénhidrát. Alacsony fehérje, zsír és rosttartalmú növény,
azonban gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C és E vitaminokban. Ez utóbbiból 1,1 mg-ot
tartalmaz. Az ásványi anyagok bő forrása, vagyis magas a kálium- foszfor-,
vas-, réz-, és mangántartalma. Káliumban is bővelkedik, melynek köszönhetően
vízhajtó hatású és vérnyomáscsökkentő. Emellett az antioxidánsok és a karotinok
megkötik a szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés kialakulásának
lehetőségét, valamint gátolják a trombózisképződést, fokozzák az érfalak rugalmasságát.
Olajat is készítenek belőle, mely
nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Leginkább sütve fogyasztják, de
bébiételek is készülnek belőle.
Otthoni
felhasználása:
Édeskés ízéhez több fűszer is illik,
amennyiben levest készítünk belőle érdemes szerecsendióval, római köménnyel,
curryvel, őrölt korianderrel, kakukkfűvel vagy gyömbérrel fűszerezni. Burgonyamentes
étrendünkben köretként szolgál, rozmaringgal ízesítve elszáll a krumpli utáni
vágyódásunk.
Édességként is fogyasztható, ez estben
a méz, gyömbér, szerecsendió, fahéj és a szegfűszeg ad neki kiváló aromát.
Gyümölcslekvárok hozzávalójaként is elterjedt, érdemes
otthon töklekvárt vagy dzsemet készíteni belőle, melynek összetevői a
nyírfacukor, fahéj, citrom és a szegfűszeg.
A magját önmagában is fogyaszthatjuk, ízletes csemege.
By Salubrity
Forrás: Dr. Bálint György: Minden héten szüret, Mezőgazdasági Kiadó
Újdiéta 2007/5, Kovács Ildikó.
Újdiéta 2007/5, Kovács Ildikó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése