2012. augusztus 4., szombat


Aszpartám, igen vagy nem?

Az interneten rendkívül sok negatív hangvételű cikk kering az aszpartám rákkeltő hatásáról. Sok helyen veszélyes adalékanyagként, génmanipulált termékként vélekednek róla. Az OÉTI közleményében több ízben megcáfolja a rémhíreket.
Elsőként fontos elmondani, hogy mesterséges édesítőszer, vagyis egy kémiai anyagról van szó, így nem lehet génmanipulált, mivel nem élő szervezet. Az emésztés során aszparaginsavra (40%), fenilalaninra (50%) és metanolra (10%) bomlik.


Az aszparaginsav fehérjealkotó aminosav. Sok állati és növényi fehérjében megtalálható nagymennyiségben. Idegrendszervédő szerepet tölt be.
Fenilalanin esszenciális aminosav, vagyis a szervezet számára előállíthatatlan, így a természetből táplálékkal kell felvennie a szükséges mennyiséget.
Metanol a legegyszerűbb alkohol, májkárosító, idegméreg, azonban napjainkban a konzervált gyümölcs és zöldségtermékekben megtalálható anyag. Nem szabad megijedni, nagy mennyiség (több 10 gramm) esetén mérgező, azonban az élelmiszerekkel csak századrésznyi bevitelt jelent. Az elfogyasztott mennyiséget a máj minden negatív következmény nélkül lebontja és kiválasztja.
Szervezetünkbe a megszokott élelmiszerekkel (gyümölcs, zöldség, tej, tojás, sajt, hal, hús stb.) sokkal nagyobb mennyiség kerül a szervezetünkbe az előbb felsorolt anyagokból.
Az aszpartám elfogadható napi beviteli mennyisége: 40 mg testtömeg-kilogrammonként, vagyis egy 60 kg-os ember esetében 60x40=2400 mg, ami kb. 130 szem édesítő tabletta elfogyasztását jelentené naponta. Száma E951, vagyis a legtöbb diétás élelmiszerben megtalálható.


Fontos megemlíteni, hogy az élelmiszer adalékanyagok engedélyezését során több éves vizsgálatok előzik meg, amelyek szigorúbbak az új gyógyszerek toxikológiai tesztelésénél is, mivel ezeknél nincs lehetőség kedvezőtlen mellékhatásokra. Allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny embereknél.
Érdemes megfigyelni a gyógyszerek összetételét, vannak olyanok amelyek aszpartámot tartalmaznak. Ez különösen azoknak fontos, akik a fenilketonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvednek, hiszen számukra súlyos mérgezést okozhat.  
Összegezve elmondható, hogy az aszpartám tartalmú élelmiszerek fogyasztása, normálmértékű fogyasztás mellett nem okoz egészségkárosodást, azonban nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Javaslom inkább egészséges, természetes alapú cukrok (méz, nyírfacukot, fruktóz, stevia stb.) fogyasztását előtérbe helyezni. 

By Salubrity


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése