2012. augusztus 29., szerda

Xantángumi


Egy ismerősömtől kaptam a tippet, hogy gluténmentes sütik készítéséhez használjak xantángumit, mely segít, hogy a sütemények ne essenek szét. A glutén= sikér, a tészta rugalmasságának kialakításában van szerepe, így hiányában szükséges valamilyen más „összetartó” anyag.

A xantángumi poliszacharid, melyet a Xanthomonas campestris baktériumfaj állít elő szacharóz, glükóz vagy laktóz erjesztése során. E 415 néven ismert, az élelmiszeriparban adalékanyagként és sűrítőanyagként (saláta öntetekben) használják. Az erjesztés után kicsapatják, megszárítják és finom porrá őrlik.   

A táptalaj többféle lehet, így allergiás reakciót válthat ki azoknál az embereknél, akik érzékenyek a tápközegnek alkalmazott kukoricára, szójára vagy búzára. Ezért érdemes megnézni a dobozán, hogy pontosan miből készült.

Egy tanulmány szerint „rendkívül hatékony hashajtó”,  mely kísérletben 18 egészséges önkéntes 10 napon át 15g/nap mennyiséget evett. Ez jóval nagyobb mennyiség, amelyet normális esetben elfogyasztanánk, hiszen adalékanyagról van szó, süteménybe, lisztkeverékbe téve 1-2 teáskanál mennyiségről beszélhetünk. Természetesen, minden szervezet más és más, így előfordulhat olyan, hogy valakinél ez a kis mennyiség is a bél puffadásához és hasmenéshez vezethet. Ez esetben a xantángumit guargumival, szentjánoskenyér-gumival vagy agar-agar-ral lehet helyettesíteni, ajánlja a wikipédia.   


A képen látható xantángumit Angliából hozta nekem a lakótársam. Magyarországon sajnos nem találkoztam vele bioboltban, de internetes webshopból (magyar) megrendelhető.  


By Salubrity


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése