2012. szeptember 13., csütörtök

A fenyőmag




Az olasz pesto alapanyagaként ismert fenyőmag illata a dióra emlékeztet, íze pedig a manduláéhoz hasonló. Magas ára azzal magyarázható, hogy kinyerése során a tobozban maradt magokat kézzel kell kipiszkálni. Felhasználása rendkívül szerteágazó a gasztronómiában, köretek készítéséhez, húsok, zöldségek, saláták, szószok és édességek ízesítéséhez is előszeretettel alkalmazzák.  
 
Vigyázzatok, melyiket válasszátok, többféle étkezési fenyőmag van, a legajánlatosabb ha a Mandulafenyő (Pinus Pinea) magját veszitek. Mindenképpen érdemes a fenyőfafaj latin nevét megjegyezni, és az alapján vásárolni. A Kalifa és a Naturfood termékei nagyon minőségiek, nyugodt szívvel ajánlom nektek. 





Az utóbbi években nagy port kavart a hír, hogy a Kínából illetve Pakisztánból érkező fenyőmagok esetében fémes utóízt tapasztaltak a vásárlók, mely akár hetekig megkeserítette az életüket. Több élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hivatal is foglalkozott az üggyel, mivel szennyezőanyagra gyanakodtak, azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a kellemetlenség a Pinus Armandi magjának magas tanninsav-tartalmára vezethető vissza. 

A mandulához és a dióhoz hasonlóan magas zsírtartalmú, vagyis hamar avasodik, így tárolása légmentes fóliában, hűtőszekrényben ajánlott, illetve mézzel csemegeként fogyaszthatjuk. Jelentős energiatartalma a többszörösen telítetlen zsírsavaknak (gamma-linolénsav, pinolénsav) köszönhető, kalóriatartalma  673 Kcal.
Magas kálium és magnézium tartalma az idegekre kedvező hatású, hatékony depresszió, szorongás, stressz idején. A szívműködést pozitívan befolyásolja.
Nagy mennyiségben E-vitamint is tartalmaz, mely a salakanyagok aktivitását csökkenti, a szív és érrendszeri valamint a daganatos betegségekkel szemben védelmet nyújt, és az öregedés folyamatát is lassíthatja, mivel sejtszinten fejti ki hatását. Kiváló antioxidáns, ugyanis E-vitamin tartalma megakadályozza az erekben történő lerakódást, illetve segít a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítésében. 

100 g-ra vonatkoztatva:
fehérje: 13,69g,
szénhidrát: 13,08g,
élelmi rost: 3,7g,
zsír: 68,37g

By Salubrity

1 megjegyzés:

  1. Ciao!
    Én Olaszországban élek és friss, eredeti Olasz fenyőmag beszerzésében szívesen tudok segíteni, itt jóval olcsobb és frissebb mint az otthoni!
    bodmast@gmail.com

    VálaszTörlés