2012. július 17., kedd


Út menti árusok

Hazánk útjain járva, vagy akár a városban sétálgatva sorra út menti zöldség-gyümölcs árusokba botlunk. Ezek az árusok legtöbbje illegálisan üzletel, ami kevésbé érint minket, azonban az eladott portékájuk minősége fontos szempont a számunkra. A kínált termékek az egészségre károsak lehetnek. 


Hogyan?
Az utak mentén a gyümölcsökre, zöldségekre rárakódott por lemosására van lehetőségünk, azonban nem tudni pontosan, hogy ezekbe a termékekbe a különböző szennyezőanyagok bejutnak-e, ha igen milyen mértékben, és pontosan milyen szennyezőanyagokról van szó? 



Ha mindenképpen vásárolni szeretnénk, érdemes inkább vastagabb héjjal rendelkező növényt választani, hiszen a héj eltávolításával az esetleges szennyeződést is eltávolítjuk.  
Ezek a termékek nagyobb mértékben vannak kitéve a szélsőséges időjárásnak. Gondoljunk például a fagyra, amely az áru minőségére negatív hatással van. A különböző gyümölcsök és zöldségek más és máshogy reagálnak a szélsőséges körülményekre. Például az alma hidegben megpuhul, és veszít a keménységéből. A zöldségek tűrőképessége magasabb a gyümölcsöknél a bennük levő kevesebb nedvességtartalom miatt.


Ha van lehetőségünk menjünk ki piacra vásárolni, természetesen olyat válasszunk amely védett a nagy forgalomtól.

by Salubrity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése