2012. július 31., kedd

A fruktóz

A fruktóz más néven gyümölcscukor, természetes előfordulása a méz és gyümölcsök, de megtalálható különböző zöldségekben is.
Szacharóz komponense, nádcukor elbontásával állítják elő, költségmegtakarítás céljából sok esetben nevével ellentétben kukoricából.
A szervezetben enzimes hatás során szőlőcukorrá alakul át, mely nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet, mintha szőlőcukrot fogyasztanánk. Rendkívül édes, édesebb a répacukornál is, így 30-40%-kal kevesebb is elég belőle. Kalóriatartalma azonban közel azonos a köznapi cukorral. A szervezet fruktóz felhasználása inzulintól független, a máj glikogén raktáraiban halmozódik fel, ha ezek megtelnek zsírrá alakul.
Egy amerikai kutatás során, mely a szőlőcukor és a gyümölcscukor hatásával foglalkozott, utóbbi esetében a májműködés kedvezőtlen változásokat illetve a koszorúér kialakulásának gyakoriságát tapasztalták, emellett a vér koleszterinszintje sem volt megfelelő.
Fontos megemlíteni, hogy 32 túlsúlyost vontak be a kutatásba, akiknek a napi kalóriaigényük egynegyedét üdítőitallal pótolták, vagyis a napi cukorbevitelük jóval magasabb volt, mint normális esetben.
Természetesen nem kell aggódni a gyümölcsök és méz fogyasztása nem okoz ilyen változásokat, ezt a kutatók is hangsúlyozzák.
A fruktóz használata más cukrok (nyírfacukor, eritrit, sztívia) mellett, illetve túlzott fogyasztásának elkerülésével nem okoz ilyen jellegű problémákat, fogyasztása élettanilag kedvezőbb a sima cukornál. 


by Salubrity


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése