A
gesztenye szezonja október-november hónapban van, azonban még lehet kiváló
gesztenyét kapni, használjuk ki! Tapintásra vásároljunk, mivel gyorsan
kiszárad, így a gesztenye súlya utal a frissességére.
Következő
gluténmentes és tejmentes desszertünk legfőbb alapanyaga a gesztenye, amiből a
babának is ínycsiklandó pép készíthető.
Gesztenyés
gluténmentes sütemény
Hozzávalók:
400+50
g gesztenye
2
db (300g) körte
165
g méz
160
g por nyírfacukor
130
g teavaj
100
g földimogyoró
1
db (30g) citrom leve
20
g vaníliás cukor (fruktózból)
4-5
levél (1g) friss menta
2
db tojás
1
teáskanál (2g) szódabikarbóna
A
gesztenyét főzzük meg vízben, ez kb. 3 órát vesz igénybe, majd pucoljuk meg
őket. Ha nincs a gesztenyének szezonja, gesztenyepüréből is készíthetjük, ebben
az esetben kevesebb nyírfacukorral édesítsük. A mogyorót daráljuk le, és adjuk
a pépesített gesztenyéhez (400g) és a porcukorhoz. Keverjük hozzá a puha teavajat,
tojásokat, szódabikarbónát, és készítsünk homogén masszát. Egy vajjal kikent
tortaformába helyezzük, és 170 °C-on 40 percig süssük. Fedjük le fóliával, ha a
teteje barnulni kezd.
Eközben
a körtéket vágjuk cikkekre, és főzzük meg őket. Mikor megpuhultak, teavajon
pirítsuk meg őket. A citromlevet az apró szeletekre vágott mentával és mézzel
keverjük össze. A süteményt sült körtével és a citromos-mézes öntettel
tálaljuk.
Elkészítési
idő: 60 perc+ 3 óra gesztenye főzési ideje
Kalóriatartalom:
2945 kcal; 368 kcal/szelet
CH
tartalom: 463,5 g; 57,9 g/szelet
8
szelet
Gesztenyepép
A
félretett gesztenyét pépesítsük le, és tegyünk fel egy almát főni. (Ezt lehet a
körtével együtt végezni) Amikor megpuhult, turmixoljuk hozzá a gesztenyéhez.
Úgy is készíthetjük, hogy az alma mellett csirkehúst is főzhetünk, és a végén
együttesen pépesítjük le, ez a baba ízlésétől függ.
By Salubrity
Név
|
Mennyiség
|
Kalória
|
CH
|
gesztenye
|
400 g
|
852
|
182
|
körte
|
300 g
|
159
|
36
|
méz
|
165 g
|
500
|
135,9
|
nyírfacukor
|
160 g
|
384
|
80
|
teavaj
|
130 g
|
234
|
0
|
földimogyoró
|
100 g
|
589
|
8,9
|
citrom
leve
|
30 g
|
9,3
|
0,06
|
vaníliás
cukor
|
20 g
|
81
|
19,9
|
4-5
levél friss menta
|
1 g
|
0,7
|
0,1
|
tojás
|
2 db
|
136
|
0,6
|
szódabikarbóna
|
2 g
|
0
|
0
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése