2013. január 8., kedd

Baba-Mama recept_1


       A gyermeknevelés kezdeti fázisában az anyukákra rengeteg teendő zúdul. Több irányból érkeznek az információk, és a sokszor ellentétes vélemények. Így van ez a gyermek táplálásánál is, azonban a legtöbben inkább a saját tapasztalataikra hagyatkoznak.
Legfőképpen a baba és a család ételét nehéz összeegyeztetni. Abban az esetben, ha garzonlakásban lakunk, még lehetőségünk sincs a nagyobb főzésre, a turmixolásról nem is beszélve, még akkor sem, amikor a baba alszik. Készíthetünk nagyobb adagot is a babának, de akkor a pépeket le kell fagyasztani.
Ha valaki szeretne friss ételt adni a babának, de nem szeretne folyton kis adagokat készíteni, akkor itt az első tipp, hogyan lehet a megmaradt alapanyagot a pazarlás elkerülése érdekében a család számára is finom, emellett egészséges életté varázsolni.

Céklapüré és rozmaringos céklaleves


Céklapüré

4-6 hónapos babák számára már fogyasztható.
A céklát érdemes kevés vízben megpárolni és a főzőlével (vagy annak egy részével) leturmixolni, mivel főzés közben a vízbe kioldódik az értékes ásványianyagok, vitaminok egy része. A babának a céklapürét burgonyával vagy, ha a baba nem szereti rizzsel is sűríthetjük 1/3 (krumpli, rizs)-2/3 (cékla) arányban.

Rozmaringos céklaleves


Hozzávalók:
2 nagy (800g+ 100g) cékla
3 db (370g) sárgarépa
2 fej (100g) vöröshagyma
1 liter húsleveslé
4-5 csipet (1,5g) kakukkfű
2 db (3g) friss rozmaringág
Só és bors ízlés szerint

A céklákat meghámozzuk, és apróbb kockákra vágjuk. Egy vízzel teli lábasban feltesszük főni (sózni nem kell, a baba miatt) és puhára főzzük (kb 30-40 perc). Amikor kész, akkor leszűrjük és kb. 100 g-ot félreteszünk. Közben a vöröshagymát és a sárgarépát is apró kockákra vágjuk. Egy lábasban olívaolajat hevítünk és elkezdjük pirítani a hagymát és a sárgarépát. Pár perc pirítás után, fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal, kakukkfűvel és apróra vágott friss rozmaringgal. Ezután hozzáadjuk az előzőleg megfőzött céklát és pár percig tovább pirítjuk, majd felöntjük húsalaplével és együtt az egészet 20 percig főzzük. Mikor már a sárgarépa is kellőképpen megpuhult az egészet leturmixoljuk. Tálalásnál locsoljuk meg a tetejét kevés tejföllel. Férfiak kedvéért lehet rárakni pár csepp chili szószt is (ez pikánsabbá teszi a levest!). Melegen és hidegen is egyaránt fogyasztható az étel.

A félretett céklát lepépesítjük, melyet önmagában, vagy az előzőek alapján burgonyával, rizzsel sűrítve adhatjuk a babának, miután kihűlt.

Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 595, 57 99,3 kcal/adag
CH tartalom: 132,44 g 22g/adag
6 adag


Név
Mennyiség
Kalória
CH
cékla
800 g
352
80
sárgarépa
370 g
129,5
30,34
vöröshagyma
100 g
40
9,3
húsleveslé
100 g
60
10
kakukkfű
1,5 g
4,14
1
rozmaringág
3 g
9,93
1,8

By Salubrity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése