A legtöbb anyuka mindig friss
ételt szeretne adni a babájának, azonban nem akar állandóan kis adagokat
készíteni. Itt a következő tipp, hogyan lehet a megmaradt alapanyagot a
pazarlás elkerülése érdekében a család számára is finom, emellett egészséges
fogássá varázsolni.
A következő receptet azoknak az
édesanyáknak ajánljuk, akik nem tudták megszerettetni a burgonya ízét kisbabájukkal.
Helyettesíthetjük édesburgonyával, mely tipikus példája a nem minden az, aminek
látszik mondásnak, mivel nevével és kinézetével ellentétben semmi rokonság sincsen
a mérsékelt övi burgonyával, édeskés íze pedig leginkább a sütőtökhöz
hasonlítható.
Rakott édesburgonya
Hozzávalók:
600+100 g édesburgonya
500 g pulyka darált hús
400 g cukkini
240 g hámozott paradicsom
150 g natúr joghurt
120 g mozzarella sajt
200 ml tej
2 db tojás
2 evőkanál teljes kiőrlésű
(25g) tönkölybúzaliszt
2 db (150g) vöröshagyma
2 gerezd (8g) fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
4-5 csipet (0,5g) fahéj
4-5 csipet (0,5g) oregánó
4-5 csipet (0,5 g) szegfűbors
Só és bors ízlés szerint
1. Az édesburgonyát natúr vízben főzzük puhára, és vegyünk ki belőle 600 g-ot, a
baba részét pedig hagyjuk tovább főni, hogy minél puhább legyen. A paradicsomok
alját vágjuk be, és helyezzük őket forró vízbe 4-5 percre, majd hidegbe, így
könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. Eközben a cukkinit vágjuk karikára és egy
serpenyőben, kevés olíva olajon pirítsuk meg mindkét oldalát, sóval és borssal
fűszerezzük. Az apróra vágott vöröshagymát szintén olíva olajon pirítsuk meg,
és adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a darált pulykahúst. Fűszerezzük
meg és keverjük hozzá a kis szeletre vágott paradicsomokat. Az édesburgonyát
szintén vágjuk karikákra.
2.
A hideg tejet a liszttel keverjük csomómentesre, forraljuk fel és tegyük félre
kihűlni. Ezután a két felvert tojást keverjük hozzá a joghurttal együtt.
3.
Egy jénai tálban készítsünk rétegeket a következőképpen: cukkini, darált hús,
joghurtos szósz, édesburgonya és ezt ismételjük meg. Előmelegített sütőben
170°C-on 45 percig süssük, majd 5 percig a reszelt mozzarellát grillezzük rá.
Édesburgonyapép
A megfőtt édesburgonyához tegyünk egy evőkanál
frissen facsart narancslevet, illetve anyatejet, és pépesítjük össze.
Garantáltan ízleni fog a picinek.
Elkészítési
idő: 80 perc
Kalóriatartalom:
2636 kcal; 659 kcal/adag
CH
tartalom: 153 g; 38,2 g/adag
4
adag
By Salubrity
Név
|
Mennyiség
|
Kalória
|
CH
|
édesburgonya
|
600 g
|
516
|
60,3
|
pulyka darált hús
|
500 g
|
850
|
0
|
Cukkini
|
400 g
|
124
|
21,2
|
paradicsom
|
240 g
|
43,2
|
9,3
|
natúr joghurt
|
150 g
|
84
|
11,5
|
mozzarella sajt
|
120 g
|
304,8
|
3,3
|
Tej
|
200 ml
|
98
|
10,6
|
Tojás
|
2 db
|
136
|
0,6
|
tönkölybúzaliszt
|
25 g
|
84,7
|
18,9
|
vöröshagyma
|
150 g
|
60
|
13,9
|
fokhagyma
|
8 g
|
11,92
|
2,6
|
Olívaolaj
|
37 g
|
320
|
0
|
fahéj
|
0,5 g
|
1,2
|
0,4
|
Oregánó
|
0,5 g
|
1,3
|
0,3
|
szegfűbors
|
0,5 g
|
1,3
|
0,4
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése